Mandra ca sunt romanca!

Bratara tricolor este manifestul meu pentru redobandirea mandriei de a fi roman.

De zece ani o port la mana, oriunde merg, cu fruntea sus.

Poart-o si tu si Nu uita ca esti roman !

Bratara tricolor

Bratara tricolor

Urmareste-ne pe Facebook: bratara tricolor - lucru manual adelina

COLECTIA TRICOLOR

"Roşu-i focul vitejiei,
Jertfele ce-n veci nu pier
Galben, aurul câmpiei,
Şi-albastru-al nostru cer"

marți, 30 mai 2017

Bratara tricolor la Mausoleul Eroilor de la Valea Mare

Mausoleul de la Valea Mare - Mateiaş - monument dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial.


"Nu plange Maica Romanie
Ca am sa mor ne-mpartasit.
Un glont pornit spre pieptul tau,
Cu pieptul meu eu l-am oprit! "

Aceasta strofa face parte din poezia "Maica Romanie" gasita in ranita unui soldat al carui nume, din pacate, nu se cunoaste, mort in 1918, pe muntele Sorica. Cred ca este demn sa consideram ca fiecare ostas roman mort pentru tara sa, poate fi autorul acestor versuri superbe. Muntele Sorica din Carpatii de Curbura, cota 1505, a fost parte din granita dintre Austro-Ungaria si Romania, zona in care s-au dat lupte crancene chiar in ajun de 1 Decembrie 1918.

















"Pe DN 73, la 11 km distanţă de Câmpulung Muscel, spre Braşov, in comuna Valea Mare - Privat din judetul Arges, se află un ansamblu monumental pe lângă care am trecut de multe ori.

In drum spre Râşnov am făcut un popas la Mausoleul de la Mateiaş, ansamblul monumental înălţat la hotarele a trei localităţi care au dat grele jertfe de sânge în Războiul de Întregire Naţională (1916-1918): Valea Mare-Pravăţ, Dragoslavele şi Stoeneşti.


















Muzeul - flancat la exterior de două tunuri în poziţie de tragere - are două încăperi mari care comunică printr-un culoar, pe sub scara principală, exterioară. In prima sală, cea din stânga, în care sunt expuse în afară de fotografii şi documente, uniforme, arme, decoraţii de război, steaguri. Sunt consemnate aici principalele momente ale participării României la Primul Război Mondial şi victoria armatei române asupra invadatorilor străini la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Pe un panou foarte bine realizat, luminat, este înfăţişată zona geografică în care s-au desfăşurat luptele pe frontul Bran - Câmpulung din 30 septembrie - 15 noiembrie 1916 şi sunt menţionate nume de eroi căzuţi la Albeşti, Dragoslavele şi Rucăr.


Un basorelief de mari dimensiuni ilustrând siluete de ostaşi în luptă, face pe oricine să se oprească şi să mediteze la sacrificiile înaintaşilor.


Cu litere aurite, în partea stângă stă scris: 

"Pentru onoarea patriei şi a drapelului, pentru făurirea unităţii României, noi am apărat cu bărbăţie şi credinţă în victorie, până la suprema jertfă, pământul sfânt al ţării, lăsându-vă vouă, generaţiilor viitoare, o naţiune liberă şi independentă"

iar în partea dreaptă, ca un răspuns al generaţiilor care au urmat: 

"Ne plecăm cu veneraţie în faţa sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, apărători demni şi viteji ai fiinţei noastre naţionale, iar la chemarea patriei vom şti să ne jertfim şi noi pentru păstrarea independenţei şi suveranităţii României."


Coborând spre criptă, privirea se opreşte pe o sugestivă inscripţie încrustată în marmură:

 "V-am adunat aici, eroi ai munţilor, dealurilor sau câmpiilor Muşcelului şi Argeşului, ca un pios omagiu pentru vitejia de a plămădi, din sângele vostru, împreună cu alţi fii ai ţării, întregirea neamului românesc. Glorie nemuritoare!"





















Despre Primul Razboi Mondial se cunoaste, despre implicarea Romaniei - pe tronul careia se afla regele Ferdinand I - de asemeni se stie, important fiind faptul ca regele a ales sa lupte impotriva tarii in care s-a nascut, fapt ce i-a adus excluderea din Casa Regala a Germaniei, condusa de imparatul Wilhelm al II-lea. De asemeni, fiecare am invatat sau am citit despre grelele lupte purtate de armata noastra pe fronturile Munteniei si Moldovei impotriva deosebit de dotatei si ordonatei armate germane. Despre zona musceleana se aminteste ceva mai putin, dar luptele duse aici, au fost deosebit de importante caci, Divizia a XII-a a armatei romane, parte a Grupului Namaiesti, a tinut piept armatelor inamice timp de 40 de zile, pana cand, decimata dar neanvinsa, a fost retrasa de general Averescu pe alte fronturi. Despre bravura ostasilor nostri vom afla venind la monumentul istoric, Mausoleul de la Mateias, cum este cunoscut, zis si Mausoleul eroilor de la Valea Mare Pravat."
















Finanţat de Regina Maria, Mausoleul de la Mateiaş a fost înălţat în perioada 1928-1935 după planurile a doi arhitecţi, Dumitru Ionescu-Berechet şi State Baloşin, în antrepriza fraţilor De Nicolo şi Jean Mezaroba, constructori din Câmpulung. La început, pe colina de la Mateiaş a fost construit - din calcar de Albești - doar mausoleul cu turla şi cripta cu cele 31 de plăci de marmură inscripţionate cu numele a 2100 de eroi şi osuarul cu rămăşiţele a peste 400 de soldaţi şi ofiţeri aduse din cimitirele localităţilor învecinate sau direct de pe câmpul de luptă. Pe internet sau în colecţiile particulare încă se mai pot vedea imagini cu mausoleul aşa cum era în primele sale decenii de existenţă.
Cu prilejul lucrărilor de consolidare şi restaurare efectuate în perioada 1979-1984 Mausoleul de la Mateiaş a devenit ansamblul monumental pe care îl vedem noi astăzi. Parterul a fost decorat cu mozaic, dominantă fiind lucrarea "Glorie eternă eroilor neamului românesc!" care ocupă întreg fundalul. Tot atunci s-a făcut terasarea colinei, s-au construit scara monumentală şi cele două săli ale muzeului, s-au adăugat basorelieful (16 x 3,5 m), cupa din piatră pentru flacăra veşnică şi s-a amenajat platforma pentru festivităţi.



Recomand celor care trec prin zonă sau care vin pentru relaxare la Complexul turistic de la Mateiaş (aflat vis-a-vis), să acorde o oră din timpul lor pentru o vizită la ansamblul monumental dedicat eroilor. Este o vie lecţie de istorie pentru toată lumea."

luni, 29 mai 2017

Bratara tricolor la Castelul Bran

Castelul Bran are o istorie de peste şase secole, dar toată lumea îl cunoaşte ca şi Castelul lui Dracula. De-a lungul timpului, legendele au fost mai puternice decât istoria, iar sute de mii de străini vin anul la Bran să-l caute pe Dracula.






















"Castelul Bran a fost construit pe o fortificaţie de lemn, pe cheltuiala saşilor. Bazele castelului au fost puse de cavalerii teutoni în 1225, când a fost construită o fortificaţie din lemn. În 1377, şasii ajunşi pe Scaunul Braşovului au cerut regelui Ludovic al Ungariei permisiunea de la contrui cu oameniilor şi pe banii lor o nouă cetate. 
Aşa a luat naştere Castelul Bran, care a fost folosit de Sigismund de Luxemburg, împărat şi rege al Ungariei ca o bază strategică în 1395 când l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân. Castelul a fost cetate de apărare mai multe secole."
























"Branul a primit titulatura de Castelului lui Dracula în urmă cu mai bine de 30 de ani. Se spune că un grup de turişti americani a venit în căutatea lui Dracula după ce au văzut filmele realizate după romanul lui Bram Stoker. Au mers în toată Transilvania şi au ajuns şi la Bran. Aici au văzut castelul care semăna bine cu cel din cartea lui Bram Stoker. Aşa a devenit Branul Castelului lui Dracula deşi Vlad Ţepeş nu a pus niciodată piciorul în castel.





















Una dintre cele mai scumpe proprietăţi din lume Mitul Dracula a transformat Castelul Bran într-o atracţie turistică mondială. Şi preţul său a crescut simţitor. Forbes a clasat celebrul castel pe locul doi al celor mai scumpe proprietăţi din lume. A fost evaluat la 140 de milioane de dolari. Faima lui Dracula l-au transformat în cel mai vizitat obiectiv turistic al ultimilor ani şi într-o afacere de succes.

Legendele Castelului sunt multe şi fiecare vorbeşte despre fantome şi vampiri. O echipă de britanici de la Asociaţia Shadow Seekers au venit la Bran pentru a căuta fantome în urmă cu câţiva ani. Britanicii au venit cu echipament special care detectează undele paranormale şi au cutreierat tot castelul. La final au spus că au găsit chiar fantoma lui Vlas Ţepeş. „Punem pe podea instrumentul şi permitem spiritului să se apropie şi făcând asta luminile se aprind pentru că se spune că spiritele au un câmp electromagnetic", spunea în timpul vizitei un membru al Asociaţiei. Britanicii au susţinut că au reuşit să contacteze câteva fantome, ba chiar au luat legătura şi cu Vlad, proprietarul castelului, care a fost deranjat de prezenţa lor. „L-am întrebat cum obişnuiau oamenii să-i spună? El a scris Dracul. L-am întrebat dacă are un mesaj pentruz noi şi ne-a scris: Plecaţi. Aşa că nu prea pare încântat că ne aflăm aici", a spus un alt britanic."



Istoric Castelul Bran

duminică, 28 mai 2017

Bratara tricolor la Cetatea Rasnov

Cetatea Râșnov - o fortăreaţă neînfrântă

călătorie în epoca medievală
























Rasnovul este mentionat documentar pentru prima data in anul 1331, iar in Evul Mediu si in Epoca moderna se numara printre cele 12 sate ce formau districtul Brasov pomenit in documente la 1377. Dezvoltarea Rasnovului in secolului al XIII-lea a suferit o grea lovitura in urma invaziei tatarilor din anul 1241 cand tara Barsei a fost pustiita. Pentru a se apara impotriva invaziilor viitoare si impotriva incalcarilor nobililor feudali, locuitorii Rasnovului au ridicat pe varful unui deal din apropiere aceasta cetate de refugiu si aparare.


















Prima mentiune a cetatii dateaza din anul 1335, cu ocazia unei noi navaliri a tatarilor cand a fost pustiita din nou tara Barsei, in afara de cetatea de pe Tampa si Cetatea Rasnovului care nu au putut fi cucerite.

















Un aspect important dat de asezarea Rasnovului, este acela ca armatele care invadau Transilvania prin pasul Bran, intalneau in calea lor Rasnovul, prima cetate pe acest drum in Tara Barsei. Singura sansa de supravietuire a locuitorilor din zona, inclusiv din Cristian, Ghimbav, era refugierea in cetatea Rasnov.

Cetatea a “gazduit” in anul 1600 trupele lui Mihai Viteazu si pe sotia acestuia doamna Stanca dupa infrangerea de la Miraslau.















































































































































































In cel mai inalt punct al cetatii sunt doua binocluri pe care, daca le veti folosi, veti putea admira imagini incredibil de frumoase din zona Rasnov-Brasov.

















Amplasarea orasului Rasnov pe drumul comercial ce leaga Transilvania de tara Romaneasca i-a asigurat o dezvoltare economica timpurie. Asezarea a fost in primul rand un centru comercial de tranzit inca din 1427, cu drept de targ saptamanal acordat de regele Sigismund de Luxemburg si care si-a pastrat importanta vecinatatii Brasovului, cel mai mare centru comercial din sudul Transilvaniei in relatiile cu sud-estul Europei.








































Cetatea Rasnov are un stil arhitectonic simplu, apropiat de constructia caselor obisnuite, adaptat cerintelor de fortificare, aerul medieval pastrandu-se si acum dupa 500 de ani de existenta. Ca material de fortificatii au fost intrebuintate piatra si caramida, inaltimea zidurilor este de 5 metri, iar latimea cea mai mare o prezinta zidul sudic care in unele locuri are un metru si jumatate.





















De asemenea, din loc o sa gasiti fie buticuri, fie expozitii de arta feudala, toate amenajate in camarutele in care oamenii isi duceau veacul cu jumatate de secol in urma.






















































In legatura cu fantana din interior exista o legenda (asemanatoare cu ceea de la Castelul Huniazilor). Astfel legenda spune ca in timpul unui asediu râşnovenii au pus doi prizonieri turci sa sape o fantana in mijlocul cetatii si i-au asigurat ca odata ce au terminat fantana vor fi lasati sa plece. Prizonierii au sapat fantana timp de 17 ani timp in care au scris versete din Coran pe peretii acestuia (vizibile si azi). Soarta lor nu este clara unii spun ca ar fi fost lasati sa plece iar altii ca ar fi fost executati dupa terminarea fantanii.















Cetatea Râşnovului a dainuit multi ani chiar si dupa ultimul asediu din 1690, in 1718 a fost partial distrus de un incendiu iar in 1802 a fost avariata de un cutremur. In timpul revolutiei de la 1821 si a celei din 1848 multi revolutionari s-au refugiat in cetate.
In prezent Cetatea Râşnov este restaurata si poate fi vizitata existand un restaurant si o gama larga de servicii turistice fiind un exemplu pozitiv in ceea ce priveste restaurarea si intretinerea cetatilor din Transilvania. Ca aspect inedit turistii au posibilitatea sa admire intinsa Depresiune a Braşovului si  Ţara Bârsei prin binoclul cu fise instalat in cetate. 















































Biserica evanghelica Sfantul Matias din Rasnov

























Biserica Evanghelică Sfântul Matias din Râşnov este o frumoasă construcţie fortificată în stil gotic, ce datează din epoca medievală (secolul al XIII-lea-al XIV-lea).


La începuturile sale, biserica a fost construită în stilul unei bazilici romanice, fiind fortificată, ulterior, în stil gotic. Izvoarele istorice menţionează existenţa unei Biserici catolice cu hramul Sfintei Fecioare Maria, aparţinînd comunităţii creştine a saşilor râşnoveni.
După Reforma religioasă, edificiul a devenit biserica saşilor evanghelici, care au refăcut frescele lăcaşului. Cu toate acestea, şi astăzi mai pot fi văzute, parţial, vechile picturi murale ce datează din anul 1500.


"Adevărata valoare stă în lucrurile simple". Oana Pelea

Postări populare