Mandra ca sunt romanca!

Bratara tricolor este manifestul meu pentru redobandirea mandriei de a fi roman.

De zece ani o port la mana, oriunde merg, cu fruntea sus.

Poart-o si tu si Nu uita ca esti roman !

Bratara tricolor

Bratara tricolor

Urmareste-ne pe Facebook: bratara tricolor - lucru manual adelina

COLECTIA TRICOLOR

"Roşu-i focul vitejiei,
Jertfele ce-n veci nu pier
Galben, aurul câmpiei,
Şi-albastru-al nostru cer"

marți, 30 mai 2017

Bratara tricolor la Mausoleul Eroilor de la Valea Mare

Mausoleul de la Valea Mare - Mateiaş - monument dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial.


"Nu plange Maica Romanie
Ca am sa mor ne-mpartasit.
Un glont pornit spre pieptul tau,
Cu pieptul meu eu l-am oprit! "

Aceasta strofa face parte din poezia "Maica Romanie" gasita in ranita unui soldat al carui nume, din pacate, nu se cunoaste, mort in 1918, pe muntele Sorica. Cred ca este demn sa consideram ca fiecare ostas roman mort pentru tara sa, poate fi autorul acestor versuri superbe. Muntele Sorica din Carpatii de Curbura, cota 1505, a fost parte din granita dintre Austro-Ungaria si Romania, zona in care s-au dat lupte crancene chiar in ajun de 1 Decembrie 1918.

















"Pe DN 73, la 11 km distanţă de Câmpulung Muscel, spre Braşov, in comuna Valea Mare - Privat din judetul Arges, se află un ansamblu monumental pe lângă care am trecut de multe ori.

In drum spre Râşnov am făcut un popas la Mausoleul de la Mateiaş, ansamblul monumental înălţat la hotarele a trei localităţi care au dat grele jertfe de sânge în Războiul de Întregire Naţională (1916-1918): Valea Mare-Pravăţ, Dragoslavele şi Stoeneşti.


















Muzeul - flancat la exterior de două tunuri în poziţie de tragere - are două încăperi mari care comunică printr-un culoar, pe sub scara principală, exterioară. In prima sală, cea din stânga, în care sunt expuse în afară de fotografii şi documente, uniforme, arme, decoraţii de război, steaguri. Sunt consemnate aici principalele momente ale participării României la Primul Război Mondial şi victoria armatei române asupra invadatorilor străini la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Pe un panou foarte bine realizat, luminat, este înfăţişată zona geografică în care s-au desfăşurat luptele pe frontul Bran - Câmpulung din 30 septembrie - 15 noiembrie 1916 şi sunt menţionate nume de eroi căzuţi la Albeşti, Dragoslavele şi Rucăr.


Un basorelief de mari dimensiuni ilustrând siluete de ostaşi în luptă, face pe oricine să se oprească şi să mediteze la sacrificiile înaintaşilor.


Cu litere aurite, în partea stângă stă scris: 

"Pentru onoarea patriei şi a drapelului, pentru făurirea unităţii României, noi am apărat cu bărbăţie şi credinţă în victorie, până la suprema jertfă, pământul sfânt al ţării, lăsându-vă vouă, generaţiilor viitoare, o naţiune liberă şi independentă"

iar în partea dreaptă, ca un răspuns al generaţiilor care au urmat: 

"Ne plecăm cu veneraţie în faţa sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, apărători demni şi viteji ai fiinţei noastre naţionale, iar la chemarea patriei vom şti să ne jertfim şi noi pentru păstrarea independenţei şi suveranităţii României."


Coborând spre criptă, privirea se opreşte pe o sugestivă inscripţie încrustată în marmură:

 "V-am adunat aici, eroi ai munţilor, dealurilor sau câmpiilor Muşcelului şi Argeşului, ca un pios omagiu pentru vitejia de a plămădi, din sângele vostru, împreună cu alţi fii ai ţării, întregirea neamului românesc. Glorie nemuritoare!"





















Despre Primul Razboi Mondial se cunoaste, despre implicarea Romaniei - pe tronul careia se afla regele Ferdinand I - de asemeni se stie, important fiind faptul ca regele a ales sa lupte impotriva tarii in care s-a nascut, fapt ce i-a adus excluderea din Casa Regala a Germaniei, condusa de imparatul Wilhelm al II-lea. De asemeni, fiecare am invatat sau am citit despre grelele lupte purtate de armata noastra pe fronturile Munteniei si Moldovei impotriva deosebit de dotatei si ordonatei armate germane. Despre zona musceleana se aminteste ceva mai putin, dar luptele duse aici, au fost deosebit de importante caci, Divizia a XII-a a armatei romane, parte a Grupului Namaiesti, a tinut piept armatelor inamice timp de 40 de zile, pana cand, decimata dar neanvinsa, a fost retrasa de general Averescu pe alte fronturi. Despre bravura ostasilor nostri vom afla venind la monumentul istoric, Mausoleul de la Mateias, cum este cunoscut, zis si Mausoleul eroilor de la Valea Mare Pravat."
















Finanţat de Regina Maria, Mausoleul de la Mateiaş a fost înălţat în perioada 1928-1935 după planurile a doi arhitecţi, Dumitru Ionescu-Berechet şi State Baloşin, în antrepriza fraţilor De Nicolo şi Jean Mezaroba, constructori din Câmpulung. La început, pe colina de la Mateiaş a fost construit - din calcar de Albești - doar mausoleul cu turla şi cripta cu cele 31 de plăci de marmură inscripţionate cu numele a 2100 de eroi şi osuarul cu rămăşiţele a peste 400 de soldaţi şi ofiţeri aduse din cimitirele localităţilor învecinate sau direct de pe câmpul de luptă. Pe internet sau în colecţiile particulare încă se mai pot vedea imagini cu mausoleul aşa cum era în primele sale decenii de existenţă.
Cu prilejul lucrărilor de consolidare şi restaurare efectuate în perioada 1979-1984 Mausoleul de la Mateiaş a devenit ansamblul monumental pe care îl vedem noi astăzi. Parterul a fost decorat cu mozaic, dominantă fiind lucrarea "Glorie eternă eroilor neamului românesc!" care ocupă întreg fundalul. Tot atunci s-a făcut terasarea colinei, s-au construit scara monumentală şi cele două săli ale muzeului, s-au adăugat basorelieful (16 x 3,5 m), cupa din piatră pentru flacăra veşnică şi s-a amenajat platforma pentru festivităţi.



Recomand celor care trec prin zonă sau care vin pentru relaxare la Complexul turistic de la Mateiaş (aflat vis-a-vis), să acorde o oră din timpul lor pentru o vizită la ansamblul monumental dedicat eroilor. Este o vie lecţie de istorie pentru toată lumea."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

"Adevărata valoare stă în lucrurile simple". Oana Pelea

Postări populare