Mandra ca sunt romanca!

Bratara tricolor este manifestul meu pentru redobandirea mandriei de a fi roman.

De zece ani o port la mana, oriunde merg, cu fruntea sus.

Poart-o si tu si Nu uita ca esti roman !

Bratara tricolor

Bratara tricolor

Urmareste-ne pe Facebook: bratara tricolor - lucru manual adelina

COLECTIA TRICOLOR

"Roşu-i focul vitejiei,
Jertfele ce-n veci nu pier
Galben, aurul câmpiei,
Şi-albastru-al nostru cer"

duminică, 28 mai 2017

Bratara tricolor la Cetatea Rasnov

Cetatea Râșnov - o fortăreaţă neînfrântă

călătorie în epoca medievală
























Rasnovul este mentionat documentar pentru prima data in anul 1331, iar in Evul Mediu si in Epoca moderna se numara printre cele 12 sate ce formau districtul Brasov pomenit in documente la 1377. Dezvoltarea Rasnovului in secolului al XIII-lea a suferit o grea lovitura in urma invaziei tatarilor din anul 1241 cand tara Barsei a fost pustiita. Pentru a se apara impotriva invaziilor viitoare si impotriva incalcarilor nobililor feudali, locuitorii Rasnovului au ridicat pe varful unui deal din apropiere aceasta cetate de refugiu si aparare.


















Prima mentiune a cetatii dateaza din anul 1335, cu ocazia unei noi navaliri a tatarilor cand a fost pustiita din nou tara Barsei, in afara de cetatea de pe Tampa si Cetatea Rasnovului care nu au putut fi cucerite.

















Un aspect important dat de asezarea Rasnovului, este acela ca armatele care invadau Transilvania prin pasul Bran, intalneau in calea lor Rasnovul, prima cetate pe acest drum in Tara Barsei. Singura sansa de supravietuire a locuitorilor din zona, inclusiv din Cristian, Ghimbav, era refugierea in cetatea Rasnov.

Cetatea a “gazduit” in anul 1600 trupele lui Mihai Viteazu si pe sotia acestuia doamna Stanca dupa infrangerea de la Miraslau.















































































































































































In cel mai inalt punct al cetatii sunt doua binocluri pe care, daca le veti folosi, veti putea admira imagini incredibil de frumoase din zona Rasnov-Brasov.

















Amplasarea orasului Rasnov pe drumul comercial ce leaga Transilvania de tara Romaneasca i-a asigurat o dezvoltare economica timpurie. Asezarea a fost in primul rand un centru comercial de tranzit inca din 1427, cu drept de targ saptamanal acordat de regele Sigismund de Luxemburg si care si-a pastrat importanta vecinatatii Brasovului, cel mai mare centru comercial din sudul Transilvaniei in relatiile cu sud-estul Europei.








































Cetatea Rasnov are un stil arhitectonic simplu, apropiat de constructia caselor obisnuite, adaptat cerintelor de fortificare, aerul medieval pastrandu-se si acum dupa 500 de ani de existenta. Ca material de fortificatii au fost intrebuintate piatra si caramida, inaltimea zidurilor este de 5 metri, iar latimea cea mai mare o prezinta zidul sudic care in unele locuri are un metru si jumatate.





















De asemenea, din loc o sa gasiti fie buticuri, fie expozitii de arta feudala, toate amenajate in camarutele in care oamenii isi duceau veacul cu jumatate de secol in urma.






















































In legatura cu fantana din interior exista o legenda (asemanatoare cu ceea de la Castelul Huniazilor). Astfel legenda spune ca in timpul unui asediu râşnovenii au pus doi prizonieri turci sa sape o fantana in mijlocul cetatii si i-au asigurat ca odata ce au terminat fantana vor fi lasati sa plece. Prizonierii au sapat fantana timp de 17 ani timp in care au scris versete din Coran pe peretii acestuia (vizibile si azi). Soarta lor nu este clara unii spun ca ar fi fost lasati sa plece iar altii ca ar fi fost executati dupa terminarea fantanii.















Cetatea Râşnovului a dainuit multi ani chiar si dupa ultimul asediu din 1690, in 1718 a fost partial distrus de un incendiu iar in 1802 a fost avariata de un cutremur. In timpul revolutiei de la 1821 si a celei din 1848 multi revolutionari s-au refugiat in cetate.
In prezent Cetatea Râşnov este restaurata si poate fi vizitata existand un restaurant si o gama larga de servicii turistice fiind un exemplu pozitiv in ceea ce priveste restaurarea si intretinerea cetatilor din Transilvania. Ca aspect inedit turistii au posibilitatea sa admire intinsa Depresiune a Braşovului si  Ţara Bârsei prin binoclul cu fise instalat in cetate. 















































Biserica evanghelica Sfantul Matias din Rasnov

























Biserica Evanghelică Sfântul Matias din Râşnov este o frumoasă construcţie fortificată în stil gotic, ce datează din epoca medievală (secolul al XIII-lea-al XIV-lea).


La începuturile sale, biserica a fost construită în stilul unei bazilici romanice, fiind fortificată, ulterior, în stil gotic. Izvoarele istorice menţionează existenţa unei Biserici catolice cu hramul Sfintei Fecioare Maria, aparţinînd comunităţii creştine a saşilor râşnoveni.
După Reforma religioasă, edificiul a devenit biserica saşilor evanghelici, care au refăcut frescele lăcaşului. Cu toate acestea, şi astăzi mai pot fi văzute, parţial, vechile picturi murale ce datează din anul 1500.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

"Adevărata valoare stă în lucrurile simple". Oana Pelea

Postări populare