Mandra ca sunt romanca!

Bratara tricolor este manifestul meu pentru redobandirea mandriei de a fi roman.

De zece ani o port la mana, oriunde merg, cu fruntea sus.

Poart-o si tu si Nu uita ca esti roman !

Bratara tricolor

Bratara tricolor

Urmareste-ne pe Facebook: bratara tricolor - lucru manual adelina

COLECTIA TRICOLOR

"Roşu-i focul vitejiei,
Jertfele ce-n veci nu pier
Galben, aurul câmpiei,
Şi-albastru-al nostru cer"

vineri, 28 octombrie 2016

Bratara tricolor la Curtea de Arges

Bratara tricolor a ajuns la Curtea de Arges  "Oras Regal"

















Mănăstirea Curtea de Argeș reprezintă un simbol al credinței ortodoxe și al jertfei poporului român. Aceasta a fost sfințită în anul 1517, pe data de 15 august și are hramul Adormirea Maicii DomnuluiCtitorită de Neagoe Basarab, domn al Țării Românești între 1512 și 1521, Mănăstirea Curtea de Argeş reprezintă o adevarată capodoperă a arhitecturii româneşti, iar legenda ridicării sale nu face decât să îi sporească grandoarea.  
Dorinţa lui Neagoe Basarab a fost de a zămisli aici un lăcaş de o frumuseţe fără seamăn, iar contribuţia legendarului meşter Manole la ridicarea construcţiei nu e doar folclor.















Legenda Meșterului Manole
Cu toții știm încă din copilărie legenda meșterului Manole, cel care a construit mănăstirea Curtea de Argeș. Aceasta spune că Neagoe Basarab a căutat și a plătit cei mai buni meșteri pentru a ridica lăcașul de cult, însă tot ce construiau ei ziua, noaptea se dărâma și a doua zi trebuiau să o ia de la început. Într-o noapte, meșterul Manole a visat că dacă o va zidi pe prima care va veni să aducă de mâncare fratelui sau soțului (unuia dintre muncitori) construcția va rezista. Din păcate, a doua zi Ana (soția lui Manole) a fost prima care a venit. A fost zidită de soțul său în timp ce acesta ofta si suspina și din acel moment lucrările au mers bine. La final, în timp ce Manole și ceilalți meșteri se aflau pe acoperiș, domnitorul a poruncit să li se ia schelele pentru a nu mai realiza niciodată o construcție atât de frumoasă. Manole a încercat în zadar să găsească soluții de a coborî, dar a căzut și a murit. În acel loc, s-a creat un izvor, acolo aflându-se astăzi Fântâna Meșterului Manole. Toate aceste întâmplări sunt foarte bine expuse în balada Monastirea Argeșului, scrisă de Vasile Alecsandri.

Şi ca legenda să ne fie confirmată, locul in care Ana ar fi fost zidită este marcat cu o ştampilă roşie…


Am înconjurat și vizitat mănăstirea, am admirat detaliile arhitecturale și am intrat și în Capela – Paraclis unde se află Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia.















Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia
Sf. Muceniță Filofteia s-a născut în anul 1206 din părinți creștini ce se ocupau cu agricultura. Mama sa era o femeie credincioasă, mergea adesea la sfintele slujbe bisericești, ținea posturile și făcea multe fapte bune. Copila Filofteia a urmat exemplul mamei sale, mergând la biserică, la rugăciune și făcând milostenie. Din păcate, atunci când a ajuns la vârsta fecioriei, mama sa a murit, aceasta rămânând în grija tatălui, care ulterior s-a recăsătorit cu o femeie necredincioasă. Filofteia a continuat cu faptele bune, dându-și chiar și hainele săracilor și hrănindu-i. Din acest motiv, tatăl său și mama vitregă se mâniau și chiar o băteau uneori. Una dintre multele sarcini pe care le avea de îndeplinit era aceea de a-i duce tatălui hrană la câmp. Oamenii sărmani, știind-o milostivă, îi ieșeau în cale rugând-o să-i ajute. Copila Filofteia le dădea din mâncarea pe care trebuia să o ducă tatălui, acesta din urmă fiind nemulțumit de bucatele trimise de soție. Dându-și seama ce se întâmplă, tatăl a urmărit-o într-o zi și văzând că împarte din bucatele sale săracilor, s-a mâniat atât de tare încât a scos barda de la brâu și a aruncat-o asupra fetei. Filofteia a pierdut mult sânge, fiind lovită grav la picior și a murit la vârsta de 12 ani. Tatăl său, fiind cuprins de spaimă, a încercat să ridice trupul copilei pentru a o îngropa creștinește dar acesta s-a făcut foarte greu, nereușind nimeni să-l miște din loc. Atunci arhiepiscopul cu mulți clerici și credincioși, aducând cu ei făclii și tămâie au făcut multe rugăciuni către Dumnezeu, dar fără folos. Destul de speriați, aceștia au început să rostească numele bisericilor și mănăstirilor din diverse orașe. Când au pronunțat numele bisericii de la Curtea de Argeș cu hramul Sf. Nicolae, trupul sfintei a devenit și mai ușor decât era normal. De atunci, cinstitele moaște ale Sf. Mucenițe Filofteia – Fecioara se află la Mănăstirea Curtea de Argeș ocrotind-o și ajutându-i pe credincioșii ortodocși. Pomenirea sa se face pe data de 7 decembrie.
Nume sonore ale istoriei noastre le putem vedea zugrăvite în picturile din interior, precum Neagoe Basarab împreună cu sotia şi copii săi, Mircea cel Batran, Radu de la Afumaţi, Regele Carol I, Regina Elisabeta, ale caror morminte le regasim înauntru, alături de cel al regelui Ferdinand si al Reginei Maria, în pronaos.












La Mănăstirea Curtea de Argeş se află mormintele Regelui Carol I, al Reginei Elisabeta, al lui Ferdinand, al Mariei şi cel al lui Carol al II-lea. Este locul în care Familia Regală merge deseori să se reculeagă. A fost loc de pelerinaj şi în Primul Razboi Mondial, al soldaţiilor nemţi şi chiar al Kaiserului Wilhelm al II-lea. Deşi se aflau în război cu România, aceştia au depus flori şi s-au recules de multe ori la mormântul primului rege al românilor, Carol I, care a fost de origine germană.

joi, 20 octombrie 2016

Bratara tricolor Manastirea Cozia


Bratara tricolor a ajuns intr-un loc plin de istorie









































Mănăstirea Cozia este un complex monahal medieval, situat în orașul Călimănești-Caciulata, pe malul râului Oltla cca. 20 km nord de Ramnicu Valcea si la circa 75 de kilometri de Sibiu. Este o ctitorie a domnului Mircea cel Bătrân, extinsă și renovată de-a lungul istoriei sale multiseculare, cu hramul „Sfanta Treime”Este unul dintre cele mai vechi monumente din Tara Romaneasca, fiind si un important centru carturaresc si unul dintre cele mai bogate lacasuri. 










În timpul lui Neagoe Basarab s-a construit fântâna care îi poartă şi acum numele























Manastirea Cozia, una dintre cele mai autentice podoabe ale arhitecturii bisericesti autohtone, traieste si va dainui in istoria poporului roman deopotriva prin insemnatatea ei artistica si spirituala, cat si prin vechimea ei. In cei peste 600 de ani de la intemeiere multe mii de calugari au vietuit si s-au format aici, unii ajungand ierarhi vestiti si cunoscuti oameni de cultura.



































Pentru a cladi aceasta manastire, Voievodul Tarii Romanesti Mircea cel Batran a ales un loc de liniste si siguranta de pe Valea Oltului, in apropierea muntelui de unde la acea vreme nu se putea merge mai departe spre Transilvania decat cu piciorul sau cel mult calare.








O prima, interesanta si graitoare descriere a manastirii o datoram lui Gavriil Protul care, in 1520 in Viata Sfantului Nifon, spune: "Aceia manastire avea locuri fara de galceava si alese, de petrecere calugareasca, departe de lume si era plina de toate bunatatile, cu munti mari si cu vai, ingradita si ocolita cu un rau mare si izvoare mari si munte imprejurul ei. Si are toata hrana calugareasca, pomi si livezi si nuci si alti pomi roditori, fara numar, vii si gradini, si acolo cura apa pucioasa... am vazut ci ochii nostri acel loc si i-am zis pamantul fagaduintei".























sâmbătă, 15 octombrie 2016

Bratara tricolor Pastravaria Albota

Am ajuns la Patravaria Albota la poalele Muntilor Fagaras, cea mai apreciata pastravarie romanesca. Aici vă puteți bucura de "natura pură", admirând Valea Arpășelului cu Căldarea și Rezervația Naturală, înconjurată în stânga de vârful Albota și în dreapta de Buteanu (2.507 m), dar și lacurile păstrăvăriei — toate într-un peisaj de neuitat!






Bratara tricolor un simbol care ne unește!

duminică, 9 octombrie 2016

Rochie cu aplicatie de etamina cusaturi nationale - comuna Sabadau - Bihor - pasari si ramuri de flori

Aplicatie cusuta pe etamina inspirata din traditia romaneascacusaturi traditionale comuna Sabadau - Bihor 

motive nationale: pasari si ramuri de flori

“Păsările se spune ca aduc sufletul în această viață (amintiți-vă berzele), si de asemenea, o iau si o duc mai departe, spre următoarea destinație, atunci când vine momentul. De aceea, cele doua păsări pazesc vaza cu trei flori, simbol al vieții veșnice, al renașterii și regenerarii “ 

- inspiratie motive: Semne cusute





























Pret: 40 lei/buc. aplicatie cusuta pe etamina


"Adevărata valoare stă în lucrurile simple". Oana Pelea

Postări populare