Mandra ca sunt romanca!

Bratara tricolor este manifestul meu pentru redobandirea mandriei de a fi roman.

De zece ani o port la mana, oriunde merg, cu fruntea sus.

Poart-o si tu si Nu uita ca esti roman !

Bratara tricolor

Bratara tricolor

Urmareste-ne pe Facebook: bratara tricolor - lucru manual adelina

COLECTIA TRICOLOR

"Roşu-i focul vitejiei,
Jertfele ce-n veci nu pier
Galben, aurul câmpiei,
Şi-albastru-al nostru cer"

joi, 20 octombrie 2016

Bratara tricolor Manastirea Cozia


Bratara tricolor a ajuns intr-un loc plin de istorie









































Mănăstirea Cozia este un complex monahal medieval, situat în orașul Călimănești-Caciulata, pe malul râului Oltla cca. 20 km nord de Ramnicu Valcea si la circa 75 de kilometri de Sibiu. Este o ctitorie a domnului Mircea cel Bătrân, extinsă și renovată de-a lungul istoriei sale multiseculare, cu hramul „Sfanta Treime”Este unul dintre cele mai vechi monumente din Tara Romaneasca, fiind si un important centru carturaresc si unul dintre cele mai bogate lacasuri. 










În timpul lui Neagoe Basarab s-a construit fântâna care îi poartă şi acum numele























Manastirea Cozia, una dintre cele mai autentice podoabe ale arhitecturii bisericesti autohtone, traieste si va dainui in istoria poporului roman deopotriva prin insemnatatea ei artistica si spirituala, cat si prin vechimea ei. In cei peste 600 de ani de la intemeiere multe mii de calugari au vietuit si s-au format aici, unii ajungand ierarhi vestiti si cunoscuti oameni de cultura.



































Pentru a cladi aceasta manastire, Voievodul Tarii Romanesti Mircea cel Batran a ales un loc de liniste si siguranta de pe Valea Oltului, in apropierea muntelui de unde la acea vreme nu se putea merge mai departe spre Transilvania decat cu piciorul sau cel mult calare.








O prima, interesanta si graitoare descriere a manastirii o datoram lui Gavriil Protul care, in 1520 in Viata Sfantului Nifon, spune: "Aceia manastire avea locuri fara de galceava si alese, de petrecere calugareasca, departe de lume si era plina de toate bunatatile, cu munti mari si cu vai, ingradita si ocolita cu un rau mare si izvoare mari si munte imprejurul ei. Si are toata hrana calugareasca, pomi si livezi si nuci si alti pomi roditori, fara numar, vii si gradini, si acolo cura apa pucioasa... am vazut ci ochii nostri acel loc si i-am zis pamantul fagaduintei".























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

"Adevărata valoare stă în lucrurile simple". Oana Pelea

Postări populare